Emelkednek a szaloncukor árak az ünnepi szezonra
2025.10.29 - 20:16
Forrás: Facebook/Árkád Édességbolt
Bár a karácsony még messze van, a boltokban már megjelentek az ünnepi akciók. A szaloncukor idén kisebb kiszerelésben, de jóval magasabb áron kapható. A drágulást főként az emelkedő alapanyagárak, a csomagolási költségek és a gyenge forint okozzák.
Bár a karácsony még messze van, a boltok polcai már most ünnepi díszben várják a vásárlókat. Október végétől sorra jelennek meg a karácsonyi akciók, köztük a szaloncukrok is. Az édességek idén kisebb kiszerelésben kerülnek a boltokba, áraik viszont tovább emelkedtek.
Korán indult az ünnepi szezon
A kereskedők már októberben elindították az ünnepi kedvezményeket, hogy a vásárlókat időben bevonzzák. A Pénzcentrum információi szerint például a Penny október 30-tól két ismert márka szaloncukrát is akciósan kínálja: a Bonbonetti 280 grammos, négyféle ízben kapható csomagja 1999 forintba, a Tibi hasonló méretű terméke pedig 2599 forintba kerül.
A gyártók ugyanakkor több terméknél csökkentették a csomagolás méretét. A Bonbonetti 300 grammról 280 grammra, a Tibi 330 grammról 280 grammra váltott, míg a Vadász 350 grammról 300 grammra csökkentette kiszerelését. A legnagyobb zsugorodás a Milka szaloncukroknál történt: a 310 grammos csomag 255 grammra csökkent, ami majdnem 18 százalékos visszaesést jelent.
Három év alatt több mint 30 százalékos drágulás
A Vakmajom civil árfigyelő adatai szerint a szaloncukor ára az elmúlt három évben folyamatosan nőtt. Míg 2023-ban egy kilogrammért 10 990 forintot kellett fizetni, 2024-ben már 12 999 forintba, idén pedig 14 500 forintba kerül ugyanennyi. Ez megközelítőleg 32 százalékos emelkedést jelent három év alatt.
A gyártók a drágulást elsősorban az alapanyagárak növekedésével magyarázzák. A kakaó világpiaci ára 2024-ben történelmi csúcsra emelkedett, amit a Nyugat-Afrikában – főként Elefántcsontparton és Ghánában – tapasztalt szárazság, valamint a kakaó duzzadt hajtás vírus okozott. Emellett a FAO cukorárindexe is rekordot döntött, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint pedig Magyarországon 2025 nyarán a „csokoládé és kakaó” kategória 20 százalékos éves drágulást mutatott.
A gyenge forint és a csomagolóanyagok is drágítanak
A szaloncukor előállítása nemcsak az alapanyagok, hanem a csomagolás miatt is költséges. A díszes fóliák, dobozok ára az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, amit tovább terhel a gyenge forint és a magas importhányad. A gyártók szerint az EPR-díj és a NETA is különösen érzékenyen érinti az ünnepi, alacsony haszonkulcsú termékeket.
Bár a szaloncukor továbbra is a magyar karácsony egyik legfontosabb jelképe, az idei árak és csomagméret-változások jól mutatják, mennyire érezhetőek a globális gazdasági folyamatok a hazai ünnepi asztalon is.
Hirdetés
